چهارمین همایش بررسی راهکارهای دستیابی به مرجعیت علمی و پژوهشی، صبح پنجشنبه ۹ اسفند ۱۳۹۷ با حضور دکتر ظریف وزیر امور خارجه و دکتر نمکی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، روسا و معاونین پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی سراسرکشور و بیش از ۶۰۰ محقق برجسته و سرآمد پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور دارای H-Index 15 به بالا در محل سازمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
دکتر کیوانفر به دعوت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و به عنوان سخنران مدعو در این همایش شرکت نمود و سخنرانی خود را با موضوع "مرجعیت علمی و پژوهشی؛ چالش ها و راهکارها" ارائه کرد.
ایشان در خصوص مرجعیت علمی، با اشاره به لزوم پرداختن به بحث نظری در باب ادبیات و فلسفه موضوع توسط اندیشمندان و صاحب نظران، رسیدن به اجماع و توافق در ساحت نظری را پیش نیاز ورود به ساحت عملی و برنامههای اجرایی دانست و در این خصوص تاکید کرد که متاسفانه عدم پرداختن به تعاریف دقیق ماموریت، اهداف و چشم انداز هر برنامه کلان در سطح کشور در بسیاری موارد موجب تفسیرها و در نتیجه فهمهای غلطی از اهداف اولیه آن برنامه شده و در نتیجه سبب هدر رفت منابع انسانی و مالی بسیاری در میان مدت و دراز مدت میشود. آنچه که امروز نیز در بسیاری از برنامهها دیده می شود و باعث بروز زیانهای جبران ناپذیری برای کشور خواهد شد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به سابقه شکلگیری دانشگاهها در ایران و روند شکلگیری امر پژوهش در کشور پرداخت و با ارائه مثالهایی تاکید کرد که عدم شکلگیری طبیعی و ارگانیک این ساختارها در کنار سایر ارکان اجتماعی جامعه نظیر صنعت، از اصلیترین و ریشهایترین عواملی هستند که در بسیاری موارد باعث عدم تحقق مورد انتظار در کارایی و اثربخشی امر پژوهش در دانشگاههای کشور شده است.
وی خاطر نشان کرد: قسمت تراژیک ماجرا آنجا است که برخی از مدیران و تصمیم گیران بجای آسیب شناسی موضوع و پرداختن به باز تعریف و هدف اولیه از انجام پژوهش در دانشگاه و یافتن انحرافهای پیش آمده، با روی آوردن به سنجهها و مترهای کمی- که در بسیاری موارد از روش شناسی صحیح و منطقی هم پیروی نمیکنند- سعی در مشروعیت بخشی به این مترها و شاخصها دارند و با کمی کردن افراطی تولیدات پژوهشی از طریق تنظیم آئین نامهها و دستورالعملها، رفتارهای دانشگاهها و دانشگاهیان را به سمت و سوی ناصحیح سوق میدهند. این موضوع ممکن است در خصوص "مرجعیت علمی" هم اتفاق بیفتد. از این رو است که پرداختن به ادبیات موضوع و فهم دقیق آن و نیز توافق صاحب نظران در این زمینه، پیشنیاز و لازمه اجرای برنامههای عملیاتی و سوق دادن منابع انسانی و مالی کشور به این سو است.
ایشان در پایان سخنان خود به بیان راهکارها و پیشنهاداتی در این خصوص پرداخت.
سخنرانان این همایش نیم روزه عبارت بودند از:
• دکتر ظریف، وزیر امور خارجه
• دکتر نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
• دکتر ملک زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
• دکتر کیوانفر، معاون برنامه ریزی و توسعه منابع دانشگاه فردوسی مشهد
• دکتر بهاروند، استاد ممتاز جهاد دانشگاهی